BucasporFan.Com | Bucaspor Haber Sitesi

Piriştina; 2019 Buca’nın Yılı

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ‘Başkan ile baş başa’ programında Yenigün ekibini ağırladı…

2019 yılının Buca ulaşımında milat
olacağını ifade eden Başkan Piriştina, “Doğuş Caddesi’nin tamamlanmasından sonra Buca – Koop girişinde Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları devam ediyor. Alan iki katına çıktı. Yük yarıya inecek. Çok önemli bir proje. Ayrıca Buca metrosunun zemin etütleri tamamlanmak üzere. İhale süreci başlıyor. Temmuz ya da Ağustos ayında müteahhite yer teslimi yapılacak. Şirinyer’den Vergi Dairesi, Kasaplar, Çevik 1, Hasanağa, Tınaztepe, Buca – Koop, Çamlıkule hattı devreye giriyor. Bu inanılmaz bir yatırım. Burası sit alanı olduğu için yol açamıyorsunuz. Trafiği rahatlatmanın tek yolu yeraltına girmek. 2019 yılına kadar projenin yüzde 80’i tamamlanmış olacak. 2019 yılı Buca trafiği ve ulaşımı açısından milat olacak” dedi.

Yerel seçimlerden bugüne yaklaşık 3 yıl gibi bir zaman geçti. Geçen 3 yılı Buca açısından özetler misiniz?

Göreve geldiğimizden beri kültür, sanat, spor, altyapı, kentin genel huzuru gibi bugüne kadar ihmal edilmiş ne varsa el atmaya çalıştık. Bu bir bütçe, takvim ve ekip işiydi. İyi organize olarak 47 mahallemize adaletli hizmet götürdük. Yapılan hizmetler hiçbir zaman bitmeyecektir. Belediyecilik devamlılık ister. Ama adalet en önemlisidir. Biz bu anlayış ile hareket ettik.Buca’da trafik sorununun çözülmesi için önemli adımlar atıldı. Çocuklara ve kadınlara biraz pozitif ayrımcılık yaptık. Çünkü onlar ülkemizin geleceği için çok önemli. Onun için kadınlara ve çocuklara emek harcadık.

“Kalplerdeki uçurum büyümesin istedik”

Buca’daki köyler bölgemiz önemli çünkü buraları imara kapalı alanlar. Sporu, kültürü ve tarımı canlandırıcı faaliyetler yaptık. Tarihimize dokunduk. Gençlerimizi ihmal etmedik ve onlara yatırım yaptık. Gençlik merkezleri kurduk. Dediğim gibi 3 yıl boyunca ihmal edilmişlere, unutulmuşlara pozitif ayrımcılık yaparak adaletli bir yönetim sergilemeye çalıştık. Kentte huzuru ve barışı sağlamak istiyorsanız her yere eşit davranmak zorundasınız. Kalplerdeki uçurumun büyümemesini istedik.

“Tüm kurumlar ile uyum içerisindeyiz”

Büyükşehir Belediyesi ile uyum içerisinde çalıştığınızı görüyoruz. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Ben insani açıdan iyi ilişkiler kurduğumuzu düşünüyorum. Bunun çok önemli olduğuna inanıyorum. Sadece Büyükşehir Belediyesi ile değil tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla uyum içerisinde çalışıyoruz. Eğer burada doğru ilişki kurabilirseniz çok daha iyi işler ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu ahenk ve işbirliği kaçınılmaz. Bu şekilde başarının geleceğine inanıyorum. Konuşarak çözülemeyecek hiçbir şey yok. Yöneticinin görevi her zaman iyi tarafları ortaya çıkarmaktır. Biz Buca’da bunu yapıyoruz.

Buca’daki trafik sorununun çözümü ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

Doğuş Caddesi’nin tamamlanmasından sonra Buca – Koop girişinde Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün çalışmaları devam ediyor. Alan iki katına çıktı. Yük yarıya inecek. Çok önemli bir proje.

Buca Metrosu geliyor

Ayrıca Buca metrosunun zemin etütleri tamamlanmak üzere. İhale süreci başlıyor. Temmuz ya da Ağustos ayında müteahhite yer teslimi yapılacak. Şirinyer’den Vergi Dairesi, Kasaplar, Çevik 1, Hasanağa, Tınaztepe, Buca – Koop, Çamlıkule hattı devreye giriyor. Bu inanılmaz bir yatırım. Burası sit alanı olduğu için yol açamıyorsunuz. Trafiği rahatlatmanın tek yolu yeraltına girmek. 2019 yılına kadar projenin yüzde 80’i tamamlanmış olacak.

İlçe merkezine otoparklar

İlçe merkezine otoparklar yapıyoruz. Kasaplar Meydanı’na 150 araçlık otopark yaptık. Şirinyer Projesi kapsamında 830 araçlık otopark yapacağız. 2 kilometrelik alanda bin araçlık otopark trafiği büyük ölçüde rahatlatacaktır. O zaman belirli noktalara park yasağını da uygulayabileceğiz. Sonuç olarak bu projeler Buca’daki trafik sorununu kökten çözecek.

Buca’da Tramvay Projesi ile ilgili gelişmeler var mı? Proje rafa mı kalktı?

Büyükşehir Belediyesi 3 etaplı bir tramvay projesi hazırladı. Konak, Karşıyaka ve Buca. Ama o dönem bakanlık Buca’daki projeyi kendisi yapmak istemiş. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi projeye yeniden talip oldu. Şu an tramvay projesi ile ilgili bakanlıktan izin bekleniyor. Yani proje rafa kaldırılmadı. Heyecanla projenin hayata geçmesini bekliyoruz. Mevcut hatta hiçbir ilave yapmaya gerek kalmadan nostaljik bir tramvay projesi düşünülebilir. Trafik yükünü azaltacağını düşünüyorum.

100 milyonluk yatırım

Sosyal konutlar bitti. Şu an Türkiye’de eşi benzeri olmayan 100 milyon TL’lik bir yatırım. İçerisinde sosyal yaşam kampüsü, huzurevi, aşevi, rehabilitasyon merkezi, kapalı yüzme havuzu, yarı olimpik basketbol sahasının olduğu tesisimiz Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla bir Büyükşehir Belediyesi yatırımı olarak Buca’da hizmete açıldı.

2200 kapasiteli spor salonu ve futbol mahallesi geliyor…

Evka 1 ‘de 2200 kişilik kapasiteli kapalı spor salonunun temeli atılıyor. Bu yatırım Buca sporu adına  çok değerli. Biz de Yenigün Mahallesi’ne Şirinyer’deki futbol sahalarını taşıyoruz. 14 bin metrekarelik alana bir futbol mahallesi kuruyoruz. Buca’da spor dediğimiz zaman hem salon sporlarında hem sahalarda eksikliklerimizi gidermiş olacağız.

Buca’nın en büyük parkı Adatepe’ye 

Adatepe’de Buca’nın en büyük parkına başlıyoruz. İhalesi yapıldı, yer teslimi yapılacak. 20 bin metrekare bir alanın üzerine kurulacak.

“Buca’nın kaderi tarihi ile değişecek”

Buca’daki tarihi köşklerle ilgili gelişmeler var mı? 

Buca’da tarihi açıdan köşklerin çok büyük önemi var. Köy bölgelerinde zemin üstü çalışmaları tamamladık. Eğer kazı onayları çıkarsa Buca’nın bambaşka bir tarihi yönü ortaya çıkacak. Buca’nın bundan sonra ekonomik, siyasi, ticari kimliği ve kaderi değişecek. Toprakların altında müthiş bir tarih var. Mesela Forbes Köşkü’nde ilk etap çalışmaları tamamlandı ve köşk kütüphane olarak açıldı. Eğer çalışmalar ile ilgili bürokratik engelleri ortadan kaldırılarsa biz Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ekonomik engelleri ortadan kaldırırız.

Buca cezaevinin kaldırılması ile ilgili yeni gelişmeler var mı?

Açıkçası şu an cezaevinin kaldırılması pek mümkün gözükmüyor. Ama kent merkezlerinde böyle bir cezaevi olmaması gerektiğini her zaman ifade ediyoruz. Cezaevinin ciddi bir depremde yıkılabileceğini raporladık. Bu nedenle de kalkması gerekiyor dedik. Ayrıca güvenlik açısından ciddi sorunlar yaşanabilir. Cezaevinin trafiğe de olumsuz etkisi oluyor. Cezaevi kalkana kadar en azından trafik sorununu çözmek adına hazırlamış olduğumuz projeler var. Önümüzdeki günlerde bu projeleri kamuoyu ile paylaşabiliriz.

Anaokulundan üniversiteye kadar eğitime tam destek

Buca bir öğrenci kenti. Öğrencilerin burada vakit geçirmeleri için hazırlamış olduğunuz projeler var mı?

Buca’da yaklaşık 60 bin öğrenci var. Öğrencilerin bir eğitim mücadelesine ihtiyacı var. Burada en büyük görev bize düşüyor. Biz önce okul öncesi çocuklara el atmamız gerektiğine inandık. Önce anaokul öğrencilerini ele aldık ve pırlanta merkezlerini açtık. Daha sonra ‘Başkan Amca’ kitapları adı altında web tabanlı eğitimle 49 bin 500 öğrenciye 161 tane kitabı özeteldik. Bir tane ağaç kesilmeden bu kitaplar öğrencilere ulaşsın istedik. Üniversiteye gidecek öğrencilerin dershane ihtiyacı olduğunu gözlemledik. Bu doğrultuda Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi’ni tamamladık. Burada 1200 öğrencimizi üniversiteye hazırladık. Üniversiteyi kazanan öğrencilerin ise bir merkeze ihtiyacı vardı. Bu noktada Tarık Akan Gençlik Merkezi’ni açtık. 3600 kayıtlı öğrencisi olduğunu vurgulamak istiyorum. Son etabımız yurt. Çok kısa süre içerisinde yurdun temelini atacağız. Yani anaokulundan başlayıp öğrencinin üniversitede barınmasına kadar giden sürece dokunuyoruz.

Semt evi tamamlandı

Bunun dışında çok iddialı bir semt evinin yapımı tamamlandı. Semt evine yaptıklarıyla ülkemize örnek olmuş bir kadının ismini vereceğiz. Pazar yerinin oraya açacağımız kültür merkezi ile eğitimle ilgili mücadelemizin büyük kısmını tamamlamış olacağız.

“Halkın memnuniyeti gözlerinden okunuyor”

Buca halkının belediye hizmetleriyle ilgili memnuniyetini ölçüyor musunuz?

Bununla ilgili anketler yaptırıyoruz. Bilimsel anketler memnuniyetin arttığını gösteriyor. Zaten günlük hayatta insanların gözünün içerisine baktığınız zaman bunu kendiniz görebiliyorsunuz. Yapacağımız projelerle ilgili bize güven duyulduğunu söyleyebilirim.

“Nutuk projesi Buca’yı aştı” 

Bu projenin ilgi göreceğini çok iyi biliyorduk. Halkımızın geçmişimize ve Mustafa Kemal Atatürk’e olan saygısının farkındayız. Ama açıkçası bu kadar ilgi beklemiyorduk. Bu iş artık Buca’yı aştı. Türkiye’nin her yerinden talep geliyor. Kampanya örnek oluşturdu. Buna benzer projeler hayata geçiyor. Bunlar başucu kitapları. Arada bir hatırlamak ve hatırlatmak gerekiyor. Nutuk bu dönemde çok kritik bir rol oynuyor.

Atatürk maskı ADD’ye devredilecek 

Atatürk maskı Buca ve İzmir adına çok kıymetli. Mask ile ilgili iki temel sorun var. 1988 yılından beri Buca’da imar planı yapılmıyor. Bizde 3 yılın sonunda imar planlarıyla ilgili çalışmalarımıza başlıyoruz. Dolayısıyla maskın olduğu bölge bu şekilde düzelecek.Maskın içerisini ise Atatürkçü Düşünce Derneği’ne (ADD) vermek istiyoruz. Burada Ata’mızın anlayışının ve onun devrimlerinin anlatılabileceği bir ortam yaratılabilir. Yani işin imar kısmını biz çözeceğiz, işletme kısmını ADD üstlenecek. Gönlümden geçen bu.

30 yıl sonra İmar revizyonu 

47 mahallemizde imar revizyonları yapmamız gerekiyor. Her mahallenin ihtiyaçları var ama boş arazi ne yazık ki yok. Bütçeniz ve projeniz var ama boş alan yok. İmar değişiklikleri bize sosyal donatı alanı yaratacağı gibi modern ve sağlıklı binaların oluşması için büyük bir atılım olacak. Dediğim gibi imar reziyonları 30 yıl sonra ilk kez yapılacak. Halkımızdan sadece biraz sabır diliyoruz.

“Bucaspor konusunda belediyeye haksızlık ediliyor”

Bu dönem spora çok ciddi zaman ve bütçe ayırdık. Amatör spor kulüplerini mücadelelerinde yalnız bırakmak istemiyoruz. Bucaspor ise bizim markamız. Bucaspor’u herkes biliyor. Bucaspor sahip çıkılması ve sadece belediyenin üzerine bırakılmaması gereken bir değer. Belediye lokomotif olmalı ama kulübümüze herkes sahip çıkmalı. Bucaspor meselesi biraz siyasileştirilmeye çalışılıyor. Sporun siyasileştirilmesi çok tehlikeli. Kulübün belediyenin bir müdürlüğü gibi olmaması lazım. Ben hep şunu söyledim, Buca Belediyesi Bucaspor üstünde değil, Bucaspor Buca Belediyesi üzerine etkin olmalıdır. Bucaspor camiasıyla, yöneticisiyle , altyapısıyla, sporcusuyla ve taraftarıyla kendi ayakları üzerinde durabilmelidir. Ama maalesef göreve gelen yöneticilerin anlayışı ‘tüm sorumluluğu belediyeye verelim’ oluyor. Bu karşılığı olmayan bir yöntem. Hukuki değil. Kentin tüm dinamikleri Bucaspor’a sahip çıkmalı ve bunun lokomotifi biz olmalıyız. Buca Belediyesi bu işin bel kemiğidir ama yalnız bırakılmamalıdır. Bu konuda belediyemize biraz haksızlık yapıldığını düşünüyorum.

Son olarak referandum süreciyle ilgili neler söylemek istersiniz? 

Burada önemli olan 80 milyon insanımızın görüşüne saygı duyarak bir yarışa girmek. Ne yazık ki referandum sürecinde bu yapılmıyor. 16 Nisan’a kadar kararını düşünen insana ‘Evet’ dersen şusun, ‘Hayır’ demek insanlık dışı bir uygulamadır. Bunun kesinlikle ortadan kaldırılması lazım.

“Mezardan babam çıksa bu yetkiyi vermem”

Bu referandum bir siyasi parti ve ideoloji yarışı değildir. Şartlar ne olursa olsun mevcut sistemden memnun olduğumuzu ve bir kişiye bu yetkinin verilmemesi gerektiğini ifade ediyoruz. Mezardan babam çıksa ona bu yetkiyi vermem. Yani bunun isimlerle bir ilgisi yok. Denetleme mekanizmasının ve yargının bir insan tarafından yönetilmemesi gerektiği kanaatindeyim. Bu yetkinin verildiği ülkelerde çok ciddi sorunlar olmuştur. Ben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı seven, onun yol arkadaşlarının bile ‘Hayır’ demesi gerektiğini söylüyorum. Getirilmek istenen sistemin ülkemizde ciddi sorunlara yol açacağını düşünüyorum. Bu süreçte birbirimize saygı duyalım ve elimizi vicdanımıza koyarak oy kullanalım. Buca’da ve İzmir’de ‘Hayır’ oylarının çok önde olduğunu düşünüyorum.

Kaynak: YeniGün | Doğukan Fikri Fidan

Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.